Dit onderzoek in opdracht van de gemeente Emmen bestaat uit twee vragen: Hoe werkt het buurtbudgetarrangement? En op welke wijze kan worden voorkomen, dat wijk- en dorpsvertegenwoordigers die zelfstandig aanbesteden, niet verwikkeld raken in Europese aanbestedingsregels?

Emmen is een gemeente met een moderne vorm van buurtbudgetten, waarbij wijk- en dorpsvertegenwoordigers vrij zijn te bepalen waaraan ze het buurtbudget besteden. De meest recente vernieuwing is het zelfstandig aanbesteden, een ontwikkeling waardoor wijk- en dorpsvertegenwoordigers veel goedkoper uit zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat het buurtbudgetarrangement, de bron is van enorme creativiteit en diversiteit van manieren van aanbesteden van budgetten.

Ook blijkt er inderdaad een juridische weg te zijn, die wijk- en dorpsvertegenwoordigers de ruimte geven zelfs aan te besteden, terwijl het geld op de rekening van de gemeente blijft staan zonder dat er Europese regels worden geschonden. De belangrijkste eis is dat de gemeente niet de uiteindelijke beslissing neemt voor de besteding van de gelden. In het geval van Emmen is dit volledig in lijn met het beleid van de gemeente. Lees het volledige onderzoek hieronder!

Download dit onderzoek (PDF)